Kutyabarát Karácsony – Stresszmentes Ünnep kutyádnak is

posted in: Dogbistro | 0

Egy csodálatos Ünnep közeleg, amikor lehetőségünk van együtt tölteni egy kis időt a családunkkal, barátainkkal. Az ünnepi díszbe öltözött lakás, a karácsonyfán megcsillanó fények, a sütemények édes illata, mind oly meghitt hangulatot árasztanak. Az örömöt, a nyugodt, harmonikus idillt szinte kivétel nélkül lázas készülődés, sürgés-forgás, rohanás előzi meg. Éppen ezért ez egy igazán kihívást jelentő időszak a számunkra és Kedvenceink számára is.

Ugye Neked is ismerős a kapkodás? Ilyenkor mindenki megőrül egy kicsit. A rohanó készülődés, ajándék vásárlás, takarítás, főzés közben inkább versenyzünk az idővel, ahelyett, hogy megélnénk az ünnepre való várakozással teli pillanatokat.

Én már alig várom, hogy magával ragadjon a Karácsony szelleme, a meghitt, melegséget árasztó hangulat. A karácsonyfa látványa, amely a lakás középpontjává válik röpke két hétre, mindig megnyugtatja a lelkemet. Szeretem csak úgy csöndben vagy halk zene hallgatása közben nézni a csillogó gömbökkel díszített fát, és az ünnepi díszben pompázó kandalló előtt, a puha fehér szőnyegen békésen szuszogó, kisimult pofival fekvő kutyánkat. Öröm tölti el a szívem és büszke vagyok arra, hogy az ünnepi hangulat nyugalmát együtt élhetjük át.

Kutyabarat-Karacsony-Kandallo-elotti-pihi

Kutyabarát Karácsony – Kandalló előtti pihi
Kép forrása: www.dogbistro.hu

Számomra ez az az idilli állapot, amiért érdemes várni a Karácsonyt. Amikor megállunk egy pillanatra, percekre csupán, és hagyom, hogy megérintsen a melegség és tovatűnjön az ünnep előtti rohanás.

Ha Te is kutyával osztod meg az otthonodat, biztosan tudod, milyen érzékenyen reagál a hangulatodra. Amennyiben ideges vagy, kutyádon is látszik a nyugtalanság, az izgalom, a feszültség. Akaratlanul is megváltoztatjuk a nagy rohanásban a szokásos napirendet, a rutint, így ez az ünnepi készülődős időszak kihívást jelent kisállataink számára is.

Hogyan teheted kutyád számára (is) stresszmentessé az Ünnepet?

Összeszedtem néhány praktikát, ami nekünk már bevált, így biztosan nyugodt és örömteli, igazi kutyabarát Karácsonyt varázsolhatsz Kedvencednek 🙂

Kutyabarát-Karácsony-Stresszmentes-ünnep-kutyádnak-is

Kutyabarát Karácsony – Stresszmentes ünnep kutyádnak is
Kép forrása: www.pexels.com

#1 tipp a kutyabarát Karácsonyért – Tervezz előre

A kutya az életünk része. Felelősséget vállaltál érte, amikor magadhoz vetted és ez a felelősség egész életeteken át tart, legyen szó akár a hétköznapokról, akár az ünnepekről. A kutyának ilyenkor a karácsonyi forgatagban is szüksége van rád, a gondos Gazdira és a megszokott rutinokra – etetés, séta, játék – is.

 • Tervezd meg előre a napod, az ünnepeket, így biztosítod számára a megfelelő aktivitást.
 • A sok teendő és rohangálás közepette érdemes legalább egy órát foglalkozni a kutyával. Ez lehet egy új területen, izgalmas szagokkal teli felfedezős séta a friss levegőn, vagy némi trükk tanulás, gyakorlás vagy csak egy-két interaktív játék. Ezek biztosan lefárasztják, és estére elégedetten nyúlik majd el a kutyaágyában, nagyokat horkolva a karácsonyi zene ütemére.

Ne feledd, ha a kutya fáradtan megpihen egy félreeső sarokban, az a Te számodra is a nyugodt Ünnepet jelenti 🙂 Ahogy a mondás is tartja: A legjobb kutya, a fáradt kutya.

#2 tipp a kutyabarát Karácsonyért – Így fogadj vendégeket

Te ismered a legjobban a kutyád, így pontosan tudod, hogyan reagál a vendégekre. A meghívott családtagok, barátok jelenléte néha nekünk is túl sok! Hidd el, kutyád sincs ezzel másképp 🙂

A meghitt hangulat és biztonságos légkör érdekében alakíts ki egy külön szobában vagy egy csendesebb sarokban egy kis zugot kutyádnak, ahol nyugodtan pihenhet, szundikálhat. A vendégségtől távol helyezd el a kutyaágyát vagy kedvenc szőnyegét, ahová bármikor visszavonulhat, ha úgy érzi kicsit túlfűtött számára a hangulat.

Javaslom, hogy Te is figyeld a jeleket. Ha úgy érzed, túl sokat nyaggatják a vendégek kutyádat, kérd meg őket, ne tegyék és kísérd a kutyát a pihenőhelyére. Ügyelj arra, hogy szundikálás közben ne zavarják.

Biztosan nálatok is van néhány alapvető „kutyás” szabály, amit akkor is érdemes betartani, ha látogatóba jönnek néhányan. Nálunk ezek a következők:

 • A vendégeket megérkezéskor megkérjük, hogy ne üdvözöljék a kutyát kitörő örömmel. Csak vegyék tudomásul, hogy ott van, ne simogassák, ha lehet ne is nézzenek rá, csak egy picit álljanak nyugodtan és hagyják, hogy a kutya megszaglássza őket. Én mindig azt szoktam mondani, hogy majd szólok, ha kapcsolatba lehet lépni a kutyával. Ez sokat segít Bizsunak is. Nem pörög fel, hanem nyugodtan fogadja a látogatókat.
 • Ha a kutyád félénk, fél az idegenektől, ne erőltesd, hogy kapcsolatba lépjen velük. Gondolj arra, mi sem szeretünk mindenkit, akivel találkozunk, így tőle se várd ezt. Hagyd, hogy egy félreeső helyről inkább csak szemlélje az eseményeket, vagy visszavonulva pihenjen a helyén.
 • Ha a kutyád túlzottan agresszív az idegenekkel szemben, akkor érdemes már a vendégek megérkezése előtt a pihenőhelyére kísérni a kutyát.
 • Ahhoz, hogy a gyermekek is és Kedvenced is jól érezze magát, javaslom, hogy a gyermekekkel már az elején tisztázd a szabályokat és vond be őket a „kutyázásba”.

Kutyabarát-Karácsony- gyerekekkel

Kutyabarát Karácsony – gyerekek bevonása
Kép forrása: www.pexels.com

Mi ezeket a tudnivalókat, szabályokat szoktuk elmondani:

 • Ha a kutya pihen, alszik, nem piszkáljuk, nem ébresztjük fel
 • A kutya farka nem arra való, hogy húzzák, mert könnyen megsérülhet a gerince
 • A kutya is nyugalomban szeret enni, így nem bámuljuk, nem közelítjük meg, amikor eszik
 • A kutya füle nagyon érzékeny, ezért nem szereti a sikító, visító hangokat
 • Nem csinálunk hadonászó, hirtelen mozdulatokat
 • A kutya megijedhet, ha hátulról közelítünk hozzá, így mindig megvárjuk, amíg észrevesz minket
 • A kutya nem mehet fel a kanapéra
 • Ha túl közel van hozzád a kutya vagy hozzád dörgölőzik és ez zavar, akkor csak mondd neki: Eredj a dolgodra

A gyerekek, ha ismerik a szabályokat, könnyebben tudják majd, hogyan kell viselkedni a kutyával. A biztonság érdekében, mindig figyelj a kutyára. Amikor azt tapasztalod, hogy Kedvenced kezd nyugtalan lenni, ne habozz, mielőbb vond ki a társaságból.

Még egy fontos dolog! A mi kutyánk szőre hullik és tudom, hogy a legtöbb vendégünk számára zavaró lehet a kutyaszőr. Ezért mindig odafigyelek arra, hogy szőrmentesített legyen a lakás a vendégek fogadásakor. Általában 1 nappal a vendégek érkezése előtt az EquiGroomer szőrmester kutyakefével kifésülöm Bizsu bundáját, így 1 nap múlva már csak pár szőrszál kallódik a padlón. Ennek ellenére a szőrhullásra mindig fel is hívom a figyelmet, adok vendégpapucsokat és természetesen jó néhány ragacsos gyorshenger is mindig kézközelben van :), hiszen akinek nincs kutyája, nem rajong a kutyaszőrért 🙂

#3 tipp a kutyabarát Karácsonyért – Hogyan kerüld el az ünnepi veszélyeket

Te ismered a legjobban kutyád, így készülj fel, hogyan kerülheted el a Kedvencedre leselkedő veszélyeket.

Ínycsiklandozó falatok

A konyhából kiáradó finom illatok igencsak próbára teszik Kedvencünket. Egy óvatlan pillanat és eltűnhet egy-két finom falat a tányérokról. A mi labradorunk igazi ínyenc, egy-két finom falatért bármire képes. A hozzánk érkező vendégek szerint olyan szépen néz, hogy kapjon valamit. Ahhoz, hogy mindenkinek könnyebb legyen a helyzete, az alábbi étkezéssel kapcsolatos praktikákat alkalmazzuk a kutyabarát Karácsony érdekében:

 • Amikor mi eszünk, a kutya nem kaphat az asztalról ételt.
 • Általában a mi étkezésünk előtt egy interaktív játékba tesszük a kutya ételét, így kellően kifárad a vacsorája elfogyasztása közben. Ezután félrevonul pihenni, és a család is kényelmesen vacsorázhat az ünnepi asztalnál.
 • Kifejezetten megkérjük a vendégeket, hogy semmivel ne etessék a kutyát és elmondjuk nekik, milyen sok általunk, emberek által fogyasztott étel káros a legjobb barátunk számára. Ilyen például a szőlő, a mazsola, a csokoládé, a kávé, az alkohol és a különböző édességek, hogy csak a legfontosabbakat említsem az ünnepi menüből.
  Egyre többen használnak xillit-et (nyírfacukrot) az édesítéshez, de sokan még mindig nem tudják, hogy ezek már kis mennyiségben is halálosak a házi kedvenceink számára!

Kutyabarát-Karácsony-a-kutya-nem játék

Kutyabarát Karácsony – a kutya nem játék
Kép forrása: www.pexels.com

Díszek, ajándékok, gyertyák

A kutyabarát Karácsony nekünk azt is jelenti, hogy

 • kutyabiztos helyen állítjuk fel a karácsonyfát (érdemes kikötni) és kifejezetten ügyelünk arra, hogy ehető díszekkel, himbálózó gömbökkel ne kísértsük a kutyát.
 • az ajándékokat, csomagoló papírokat, csillogó szalagokat is a kutya számára nem elérhető helyre tesszük, megakadályozva a konfetti effektust 🙂
 • méhviaszból és természetes madzagból készített gyertyákat használunk, és azokat sosem hagyjuk felügyelet nélkül, pláne nem a kutyával.

Biztonsági óvintézkedések

Amit sokszor elfelejtünk, pedig fontos

 • Az ünnepi nagy bevásárlási lázban is gondoskodunk arról, hogy elegendő kutyakaja legyen otthon.
 • Amikor elmegyünk otthonról hosszabb időre és kutyánk a kertben marad, mi mindig rátesszük az aktuális mobilszámunkkal ellátott bilétás nyakörvét
 • A kutya vizes edényébe mindig legyen friss víz
 • Az állatorvos száma mindig legyen kéznél
 • Kutyát gyermekkel nem hagyunk felügyelet nélkül

+1 tipp a kutyabarát Karácsonyért – Ne feledd

Az ünnepi készülődés közepette is szüksége van kutyádnak mozgásra, játékra, szellemi kihívásokra az unalom és a stressz elkerülése érdekében. Ajándékozd meg a figyelmeddel, a közös, vidám együtt töltött idővel a szeretet ünnepén is. Ettől lesz igazán Kutyabarát a Karácsony! Na és persze attól, hogy egy kicsit pihizhet is melletted a kanapén 🙂

Kutyabarát-Karácsony-közös- pihi-a-kanapén

Kutyabarát Karácsony – Közös pihi a kanapén
Kép forrása: www.pexels.com

szerző: Tóth-Korom Kinga

Kattints ide és nézd meg a videókat
Kattints ide és fedezd fel termékeinket
Kattints ide és iratkozz fel a DOGBISTRO hírlevélre
Comments are closed.