Kutyafekhely – Hogyan válassz kutyaágyat Kedvencednek?

posted in: Dogbistro | 0

A kutyák a nap bármely szakában bárhol leheveredhetnek. Boldogan fekszenek le a házban, egy nyugodt sarokban egy pihe-puha szőnyegen vagy örömmel vetik bele magukat az önfeledt alvásba a kutyaágyban, de szívesen kucorodnak mellénk a kanapéra is, ha megtehetik 🙂 .

Számomra a tavasz biztos jele, amikor látom a kutyánkat elnyúlni a napsütötte teraszon. A hosszú, véget nem érőnek tűnő tél után a madárcsicsergésben napozó kutya látványa mindig melegséggel tölti el a szívemet. Ugyanígy szeretem, ahogy a nyári melegben egy árnyékos fa tövében megbújva a viszonylag hűvös földön pihegve szuszognak. A pihenés, az alvás életük szerves része. Sokszor számunkra túlzottnak vagy inkább irigyeltnek tűnik ez a sok szieszta 🙂 .

A kutyák életvitelében a „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás” helyett átlagban a 12 óra alvás, a 7 óra pihenés és az 5 óra aktivitás kap szerepet. Természetesen az, hogy egy kutya mennyi időt tölt alvással, pihenéssel számos tényező befolyásolhatja. A nap nagy részét fekve, elnyújtózva töltik, éppen ezért rendkívül fontos, hogy milyen kutyafekhelyen telik el ezt az időt.

Számtalan kutyafekhely létezik a piacon, így nagyon nehéz a választás.

Te is szeretnél kutyádnak leginkább megfelelő kutyaágyat vásárolni?

Nem tudod, milyen szempontok alapján válaszd ki az ideális kutyafekhelyet?

Akkor olvasd el a cikkünket, amelyből megtudhatod, hogy

  • mire van igazán szüksége kutyádnak – a titok az alvási pózban rejlik
  • mi az ideális méret, anyag és töltőanyag
  • milyen speciális igényekre figyelj még oda vásárlás előtt
  • milyen kutyaágy az, ami a Te kívánalmaidnak is megfelel majd.

kutyafekhely-pihenni-jo

Kutyafekhely – Pihenni jó
Kép forrása: www.wallpaperup.com

#1 Kutyafekhely – Mire van szüksége kutyádnak?

A különböző kutyás felszereléseket árusító boltok, webáruházak által kínált kutyafekhelyek között valóban nehéz a választás. Számtalan termék található meg a termékpalettán: van itt kerek, fánk alakú, szögletes, ovális, kuckó alakú, lábon álló vagy éppen kanapé formájú, ha csak az alakjukat nézzük. Anyagukat tekintve a kosztaszító, az antibakteriális vagy éppen a puha plüss anyagból készült borítású éppúgy megtalálható, mint egy újrahasznosított huzattal rendelkező. A színekről és a mintázatukról már nem is beszélve 🙂 Van itt minden, mi szem-szájnak ingere, de hogyan válassz ideális kutyafekhelyet kutyádnak?

A végtelennek tűnő választási lehetőségek között sokszor épp a lényeg sikkad el. Olyan kutyaágyat válassz, ami valóban minden igényt kielégít majd, legfőképp kutyádét: milyen egészségügyi állapotban van kutyád, milyen életkorú és személyiségű, hogyan szeret aludni. A vásárlás előtt ne feledd végiggondolni a Te szükségleteidet, a kutyafekhellyel kapcsolatos igényeidet sem: lakásdekorációba beleillő design, könnyen tisztítható huzat és a pénztárcádhoz is illő ár. Tudatos tervezéssel, a szükséges szempontok átgondolásával tudsz igazán remek kutyafekhelyet választani Kedvencednek.

Vegyük most sorra kutyád szükségleteit:

Figyeld meg kutyádat alvás közben

A megfelelő típusú kutyafekhely kiválasztásának elengedhetetlen feltétele, hogy megfigyeld kutyád alvási szokásait. Hogyan alszik Kedvenced? Elnyúlva? Összegömbölyödve? Falhoz kucorodva és valami puhához bújva?

Ha a Te kutyád hosszasan elnyúlva szeret aludni, akkor neki mindenképp egy nagyobb méretű kutyaágyra van szüksége, ha viszont alvás közben szívesen odabújik valamihez, akkor számára olyan kutyafekhely ajánlott, amelynek puha oldalai vannak.

Az ágyak különböző formái és stílusai segítenek a kutyáknak abban, hogy alvás közben is ideális legyen a testhőmérsékletük (37,5 ℃ – 38,5 ℃).

Mérd meg kutyádat kedvenc alvási pózában

Ha megfigyelted kutyádat szundikálás közben, akkor most már azt is tudod, melyek azok a testhelyzetek, amit alvás közben előnyben részesít. Mivel Te is azt szeretnéd, hogy kutyád kényelmesen tudjon lefeküdni és pihenni, így akkor tudod az ideális méretű ágyat kiválasztani, ha kedvenc alvási pózában megméred az orrától a farkáig. Ha ehhez még hozzáadsz úgy kb. 10-15 cm-t, akkor biztosan helyesen fogod megválasztani a megfelelő hosszúságú vagy átmérőjű kutyafekhelyet.

A méréskor azt is vedd számításba, hogy kutyád még növésben van vagy már elérte a felnőtt testméretét.

Amennyiben kölyökkutyáról van szó, akkor érdemes nagyobb méretű, a kutya fajtájának felnőttkori méretéhez igazodó ágyat vásárolni, így biztos lehetsz benne, hogy pár hónap múlva is kényelmesen elnyúlhat Kedvenced a fekhelyén. Addig is párnákkal, plüssökkel, takarókból összetekert hengerekkel segítheted kiskutyád kényelmét, támogathatod a biztonságos elhelyezkedését.

Milyen speciális igényei vannak kutyádnak a kutyafekhellyel kapcsolatban?

A kutya életkorát vagy egészségügyi problémáit is vedd figyelembe, amikor kutyafekhelyet választasz. Az ízületi fájdalmakkal rendelkező kutyáknak érdemes ortopéd állatorvos által javasolt kutyaágyat beszerezni. A nagy sűrűségű memóriahabos ortopéd kutyafekhelyek megfelelnek a kutya testének, alvás közben igazodnak az eb alakjához, kényelmet, támogatást nyújtva a kutya fájdalmainak enyhítésében, segítve a folyamatos véráramlást a test teljes területén. Mivel ezek a memóriahabos matracok általában magukba szívják és megőrzik, tartják a szagokat, érdemes vízálló, mosható huzattal rendelkezőket vásárolni.

A meleg nyári napokon a nagy vastag és hosszú szőrrel rendelkező kutyafajták alvás közben könnyen túlmelegedhetnek, így számukra fontos, hogy olyan kutyafekhelyet válassz, ami lábon áll, így a levegő szabadon áramlik az alvó kutya alatt, segítve a megfelelő testhőmérséklet szabályozását.

kutyafekhely-labon-allo-kutyaagy

Kutyafekhely – Lábon álló kutyaágy
Kép forrása: www.doggiesolutions.co.uk

Milyen anyagból készüljön a kutyafekhely?

Válaszd ki a kutyád számára leginkább megfelelő anyagból készült alvó alkalmatosságot. Számos olyan anyagból készült kutyaágy kapható, amelyek segítenek olyan kérdések kezelésében, mint a szagok, az allergia vagy éppen az inkontinencia.

A vízálló ágyak ideálisak a még nem szobatiszta kölyökkutyáknak vagy a már idős, inkontinenciával küzdő ebek számára is. Könnyen tisztíthatók, nem áznak át és több huzattal biztosíthatod a mindig száraz ágyat Kedvencednek.

Léteznek illatosított (pl. levendulás, cédrusos) huzattal ellátott kutyafekhelyek is, ezek segíthetnek a szagok semlegesítésében, vagy éppen a nyugodt alvást segíthetik elő.

Ha allergiás a kutyusod, akkor mindenképp kérd ki az állatorvosod véleményét a kutyaágy töltőanyagával kapcsolatban. Csak olyat válassz, ami nem rontja tovább az allergiát.

Ha kutyád még sokat rág, esetleg kapar, akkor további két dolgot érdemes még megfontolnod:

  • Milyen töltőanyaggal rendelkező kutyafekhelyet válassz: ilyenkor az apró golyócskákkal töltött babzsák-fekhelyek választása éppúgy nem javasolt, mint más, könnyen szétszedhető huzattal és töltőanyaggal készített változatok sem.
  • Mennyi pénzt szeretnél elkölteni egy nem túl hosszú életű kutyaágyra?

Miután szépen sorra vettük kutyád szükségleteit, most itt az ideje, hogy átgondold a Te szempontjaidat is. Bizonyára Neked is vannak elvárásaid a leendő kutyaággyal kapcsolatban.

#2 Kutyafekhely – Melyek a Te igényeid a kutyafekhellyel kapcsolatban?

Természetesen a kutyád szükségleteinél felsoroltak a Te elvárásaidat is magukban foglalják. Ezeken felül azonban van még néhány megfontolandó dolog, amelyre vásárlás előtt érdemes felkészülni, összeszedtük Neked a legfontosabbakat:

Mennyire könnyen tisztítható a kutyafekhely?

Talán ez az egyik legfontosabb szempont, amikor kiválasztod kutyád leendő fekhelyét. A könnyen tisztítható ágy az ideális mindkettőtök számára. A kutyaszag, a sáros időben felhordott kosz és az elhalt szőrszálak mind bekoszolhatják, kellemetlen szagúvá tehetik a kutyaágyat, ezért érdemes hetente 3-szor kiporszívózni és havonta 1-2 alkalommal a huzatot is kimosni. Így vásárláskor mindenképp a kosz- és szőrtaszító, könnyen levehető huzattal rendelkező kutyafekhelyek közül érdemes választani.

Mennyire illik bele a lakásdekorációba Kedvencünk kedvenc kutyafekhelye?

Természetesen Te is azt szeretnéd, hogy a kutyád remekül érezze magát a fekhelyén, de abban is biztos vagyok, hogy nem szeretnéd, ha a kutyaágy lenne az, ami mindenki figyelmét felkelti, amikor a lakásba lép. Nem kell, hogy a kutya fekhelye és játékai uralják az otthonod. Miért is lenne ez így, amikor számtalan remek ötletes kutyaággyal találkozhatsz a piacon, amely fantasztikusan ötvözi a kényelmes funkciót és a design-os megjelenést.

Érdemes az enteriőrbe illeszkedő formát és színárnyalatot választani, amely összhangba hozza a kutya fekhelyét a többi berendezési tárggyal.
A kutyák egy csendes, eldugott sarokban szeretnek a leginkább pihenni, ahol nem zavarja meg őket a folyamatos jövés-menés. Így nyugodtan vissza tudnak vonulni, ha a kedvük úgy hozza.

Ha nem áll rendelkezésre túl nagy tér, akkor célszerű sarkokat kihasználni, esetleg bútorok funkcióit újragondolni, ötletes, helytakarékos praktikákat kivitelezni.

kutyafekhely-otletes-kialakitasu-trendi-kutyaagy

Kutyafekhely – Ötletes kialakítású, trendi kutyaágy
Kép forrása: www.ranchoavellanas.com

Miért válassz környezetbarát kutyafekhelyet?

A környezetbarát vagy újrahasznosított anyagokból készült kutyaágyak vásárlásával nem csak a Földet, a környezetedet óvod, hanem kutyád egészségét is. A környezetbarát anyagok, öko textilet biztosan nem károsítják kutyádat, nem váltanak ki allergiás reakciót, míg Kedvenced a fekhelyén pihen. Ezek a termékek általában drágábbak, de sokkal erősebb kialakításúak, tartósabbak is.

Mennyi pénzt szánsz a kutyaágyra?

Könnyű elveszni a kutyaágyak kínálatának rengetegében. Egyszerű és különleges textilek, fantasztikus színválaszték és szebbnél szebb formák – csak ámulsz Te is, főleg ahogy az árakat böngészed 🙂 Ne feledd, nem minden az ár! Sokszor az olcsó valóban drága lesz a végén, hiszen a minőséget meg kell fizetni, és ez így rendben is van.

Ha elégedett szeretnél lenni a vásárlásodat követően is, akkor célszerű felkészülnöd rá, hogy mennyi a költségkereted, amit a kutya fekhelyére szeretnél elkölteni. Mi az az összeg, ami számodra ár-érték arányt képvisel. Figyeld az akciókat, a különleges ajánlatokat és tudatosan hasonlítsd össze az általad kinézett terméke tulajdonságait is. Olvasd el a vásárlói véleményeket, nézd meg a garanciát és természetesen kiemelten figyelmet szentelj a kutyafekhely huzatára, mert érdemes már a rendeléskor egy plusz huzattal is meglepni magad 🙂

Ha mindezeket szem előtt tartod, biztos lehetsz benne, hogy ésszerű pénzügyi döntést hoztál és kutyáddal együtt nyugodtan nyújtózhattok el kedvenc fekhelyeiteken.

kutyafekhely-kedvenced-kedvenc-kutyagya

Kutyafekhely – Kedvenced kedvenc kutyaágya
Kép forrása: www.pexels.com

szerző: Tóth-Korom Kinga
Forrás: wikiHow

Ha szőrmentes kutyaágyra vágysz, kattints ide és fedezd fel azt a kutyakefét, amit minden kutya imád, sőt még a cicák is
Kattints ide és csatlakozz Te is a DOGBISTRO oldal kedvelőihez
Kattints ide és iratkozz fel a DOGBISTRO hírlevélre
Comments are closed.