Kutyafekhely típusok – Te tudod, melyik mire való? Kövesd az Útmutatót

posted in: Dogbistro | 0

Előző, a Hogyan válassz kutyádnak kutyafekhelyet című cikkünkben arról írtunk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kutyafekhely vásárlás előtt. Sorra vettük a kutyád szükségleteit és arról sem feledkeztünk el, Neked milyen igényeid lehetnek.

Ebben a részben arról lesz szó, hogy a különféle típusú, alakú kutyafekhelyek közül milyet válassz kutyádnak, hogy biztosan örömmel birtokba vegye.

Ha Te is szeretnél eligazodni a kutyafekhely típusok között,

Ha Te is szeretnéd tudni, milyen alakú kutyaágyat választana kutyád,

akkor ez a cikk épp Neked szól. Megtudhatod belőle, hogy

 • milyen típusú kutyaágyak vannak a piacon
 • melyik az ideális alakú a Te kutyád számára

Tudod, hogy a kutyafekhely formájának mi a szerepe?

Ahány kutya, annyi féle alvási póz. Van olyan eb, aki kizárólag elvonultan, csak a saját kuckójában, leginkább összekucorodva, valamihez szorosan hozzábújva szeret pihenni. Ezzel szemben vannak olyan kutyák, akik szinte bárhol képesek álomba zuhanni és égbe meredő lábbal elterpeszkedve feküdni.

A Te kutyád hogyan szeret aludni?

Neki milyen kedvenc pózai vannak?

Kutyafekhely típusok – Kutyám kedvenc alvási pózai 🙂
Kép forrása: www.dogbistro.hu

Miért fontos tudnod, hogy mi kutyád kedvenc alvási póza?

Te gondoltad volna, hogy a kutyafekhely választás legfontosabb kérdése: milyen pózban alszik a kutyád?

Ez a kulcsa annak, hogy ideális kutyafekhelyet válassz kutyádnak. A különböző fekhely típusok eltérő alvási szokásokhoz igazodnak. Úgy alakították ki őket, hogy a kutya a számára ideális, kényelmes pihenést nyújtó testhelyzetben tudjon aludni, relaxálni.

Kutyafekhely vásárlást nehezítő tényezők

Tömérdek kutyafekhely, kutyaágy közül a tudatos választást, vásárlást leginkább az nehezíti, hogy a terméket árusító cégek nem különítenek el minden fekhely típust. Pedig, ha igazán elégedett vásárlókat szeretnének, akkor érdemes a kutyafekhely kategóriába besorolt cikkeket pontosítani. Leginkább jellegük szerint, azaz aszerint lenne szükség további információra, hogy az egyes kutyafekhely típus milyen kutyának ajánlott. A jelenlegi hazai kínálatot nézve csak kevés vásárló tud számára ideális döntést hozni.

Ha pontosan tudod, hogy Te matracot, szőnyeget/takarót, kosarat, kuckót vagy ortopédiai kutyafekhelyet szeretnél vásárolni, szerencsés helyzetben vagy. Ezekben a kategóriákban szereplő áruk között bátran keresgélhetsz, a megfelelő termékeket fogod megtalálni, amelyek közül nyugodtan kiválaszthatod a Neked tetszőt és a kutyádnak leginkább megfelelőt.

A helyzet akkor kezd bonyolódni, ha kutyaágyat keresel…

Kutyaágy kategóriában bármilyen típusú fekhelyet megtalálsz legtöbbször anélkül, hogy tudnád igazán mire is való.

Tudtad, hogy nem minden kutyafekhely kutyaágy, de minden kutyaágy kutyafekhely?

Természetesen mindegyik fekhely a kutya alvását, pihenését, kényelmes elhelyezkedését szolgáló eszköz, de minden kutyafekhely típus mást kínál Kedvencednek.

Mielőtt vásárolsz, tudd meg, melyik típus milyen alvási pózhoz és milyen kutyushoz ajánlott

Kutyafekhely típusok – Melyik kutyafekhely milyen kutyának ideális

Az alábbi kutyafekhely típusokat különböztetjük meg:

1. Kutyaszőnyeg/kutyatakaró
2. Általános (standard) kutyafekhely, az ún. kutyaágy

3. Fánk típusú kutyafekhely
4. Fészek típusú kutyafekhely
5. Alátámasztást nyújtó kutyafekhely
6. Fix támaszt biztosító, az ún. támlás kutyafekhely

7. Kuckó típusú kutyafekhely, az ún. odú vagy bújózsák
8. Speciális kutyafekhely

 • Függőágy
 • Lábon álló kutyafekhely, az ún. kempingágy
 • Autóba való, utazáshoz használatos kutyafekhely
 • Kennelbe való matrac
 • Hűtő vagy fűtő matrac
 • Ortopédiai kutyafekhely

Vegyük most sorra, hogy melyik kutyafekhely típus milyen kutyának kitűnő választás:

#1 Kutyaszőnyeg, avagy szőnyeg típusú fekhely kutyának

Ez a legegyszerűbb választás, amelynek segítségével bárhol ki tudsz alakítani kutyádnak egy fekhelyet.
Bármilyen szőnyeget választhatsz, ami megtetszik, csak arra figyelj, hogy anyaga kutyabarát legyen.

A szőnyeget, kutyatakarót könnyű ráteríteni a kanapéra, ezáltal véded a bútor huzatát, de tökéletes arra is, hogy egy meleg és puha fekhelyet alakíts ki a kutyádnak, aki szívesen helyezi magát kényelembe a padlón.

A kutyaszőnyeg további nagy előnye, hogy könnyű magaddal vinni, bármilyen környezetben a megszokott helyet jelenti kutyádnak, bármekkora méretű kutya és kutyafajta esetében használhatod. Tisztítása egyszerű, könnyedén kiporszívózhatod, és akár mosógépben ki is moshatod.

A kutyaszőnyeg nem kifejezetten alvásra való, véleményem szerint inkább tréningezési eszköz a kezedben, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen bárhol kialakíthass számára egy helyet, ahová vissza tud vonulni.

Kutyafekhely típusok – Szőnyeg a kutyának
Kép forrása: www.amazon.com

#2 Kutyaágy – általános (standard) típusú kutyafekhely

Be kell, hogy valljam, én sem tudtam, hogy a kutyaágy a kutyafekhely egy bizonyos típusát jelöli. Sokan csupán a kutyafekhely szinonimájaként használják, helytelenül.
A kutyaágy vagy standard típusú kutyafekhely igen változatos mind az alakját, mint pedig a méretét illetően. Van belőle kerek, ovális, négyszögletes, mint Gombóc Artúr boltjában a csokoládék. Bármilyen színű és mintázatú textilből választhatsz.

A standard típusú kutyafekhelyek igen széles választékában a költségtakarékos ágyak és a drága, design-t megtestesítő verziókat egyaránt felfedezheted, íme, egy kis ízelítő:

Kutyafekhely típusok – Design kutyaágyak
Kép forrása: www.amazon.com

Kutyafekhely típusok – Klasszikus (standard) kutyaágyak
Kép forrása: www.amazon.com

A standard típusú kutyafekhelyek olyan alvóhelyek, amelyek általában párna típusúak, de ide soroljuk a „sima” matracokat is. Mindegyikre jellemző, hogy nincs külön hozzávarrott pereme, karimája, ismertetőjele, hogy egy darab anyagból van.

Sok kutyaágy gyapjú, flanel, farmer, velúr vagy mikroszálas anyagból készül.

Ezek a kutyaágyak nagyszerűek a legtöbb kutyafajta számára, kivéve azon öreg kutyáknak, akik inkontinencia és/vagy ízületi betegséggel rendelkeznek. Számukra ideális választás az ortopédiai kutyafekhely.

A kutyaágyakat kétféle csoportba soroljuk aszerint, hogy milyen a töltetük.

Standard típusú kutyafekhely, kutyaágy típusai:

 • Párna típusú kutyaágy
 • Matrac típusú kutyaágy

Párna típusú kutyaágy

Ezek a nagy, túlméretezett párna típusú kutyafekhelyek lazább töltetűek, mint a legtöbb kutyaágy.
Legtöbbször a töltőanyaguk poliészter és/vagy polisztirol gyöngy, amelyek a habos-babos kialakítást teszik lehetővé.

Tökéletesek olyan kutyáknak, akik kinyújtózva, elterpeszkedve alszanak. Általában a nagytermetű ebek azok, akik különösen hajlamosak arra, hogy a létező legnagyobb felületen terüljenek el pihenés közben. Ideális választás egy nagy téglalap alakú párna, amely kellő szabadságot és teret biztosít számukra a szundikálás idejére.
A kör alakú, vagy speciálisan sarokba helyezhető körcikk alakú párna típusú kutyaágyak nagyobb helyet foglalnak el, mégis egy kicsit behatárolják a kutya elhelyezkedését a párnán, ezért ez a forma kisebb termetű ebeknek javasolt.

Mindenképp figyelj arra, hogy a fekhely milyen anyaggal van töltve, és milyen huzattal rendelkezik.
Amennyiben kutyád allergiás, akkor a huzat és a töltet anyaga legyen az elsődleges szempont választásodkor.

Itthon még nem igazán kapható, de már létezik Polyfill (polyeszter fiberfill) anyaggal és cédrus „chips”-ekkel töltött kutyafekhely, amelynek nagy előnye, hogy távol tartja a rovarokat, az élősködőket, elűzi a kellemetlen szagokat is és nem penészesedik. Ez a töltőanyag nem sárgul be, nem csomósodik vagy filcesedik a szerkezete, így biztos lehetsz benne, hogy nem esik szét a kutya ágya. A Polyfill újrahasznosított anyag, szóda palackokból készül. Egy mesterséges töltet, amelyet legtöbbször párnák és plüss állatok kitöméséhez használnak, de audio hangszóróknál, mélynyomók belső burkolásánál is alkalmazzák a tökéletes akusztikai élmény eléréséhez.

A kevésbé drága vagy minőségi modelleknél az is előfordulhat, hogy a kutyapárna töltése idővel szétoszlik, szinte eltűnik. Sajnos a legtöbb párna típusú kutyaágy nem rendelkezik lehúzható, cserélhető huzattal, így tisztítása szinte lehetetlen.

Természetesen a kutyapárna típusú fekhelyeken kívül léteznek olyan kutyapárnák is, amelyet Kedvenced arra használ, hogy szundikálás közben ezen pihentesse kis buksiját. Bár ebben az esetben azt javasoljuk, hogy inkább a fejnek alátámasztást nyújtó kutyafekhely típust válassz kutyádnak.

Kutyafekhely típusok – Párna típusú kutyaágyak
Kép forrása: www.amazon.com

Matrac típusú kutyaágy

A standard típusú kutyafekhelyek másik csoportjába a matracok tartoznak. Ezeknek sincs peremük, sima egyenletes fekvőfelületet képeznek.

Ebbe a kategóriába azokat a matrac kutyaágyakat soroljuk, amelyek csak általános tulajdonsággal rendelkeznek, semmiféle speciális igényt nem elégítenek ki.

A matrac típusú kutyaágy általában szivacsos vagy valamilyen hab állagú töltetű. Manapság egyre több kókusz matrac vagy memóriahabos matrac is megtalálható a termékpalettán.

Legtöbbször téglalap alakúak, eltérő magasságban kaphatók, vannak vékonyabb és vastagabb fajták is. Zipzározható, cserélhető huzattal árusítják őket és színválasztékuk is rendkívül változatos.

Kutyafekhely típusok – Matrac típusú kutyaágyak
Kép forrása: www.amazon.com

Miután a kutyaágyak különböző típusait már megismerted, nézzük tovább a kutyafekhelyek további fajtáit.

#3 Fánk típusú kutyafekhely

Ahogy magam elé képzelem ezt a típusú fekhelyet, szinte érzem az édes illatot és a hívogató puhaságot. Látom, ahogy a fánk közepébe süppedve, összegömbölyödve békésen szendereg egy eb 🙂 .

Ez a kutyafekhely, ahogy a neve is utal rá, kerek vagy ovális alakú. Általában az oldala puha, a fekhellyel együtt szabott henger alakú nem magas peremmel rendelkezik. Tényleg olyan, mint egy szalagos farsangi fánk 🙂

Olyan kisebb termetű kutyáknak ajánlott, akik szeretnek odabújni valamihez, akik szeretik biztonságban érezni magukat alvás közben. Összegömbölyödve szinte eltűnnek a pihe-puha anyagba ágyazódva.

A fánk típusú kutyafekhely kialakítása miatt segít abban is, hogy a kis testű kutya melegben maradjon alvás közben, meg tudja őrizni ideális testhőmérsékletét (37,5 ℃ – 38,5 ℃).

A plüssös vagy hosszabb szálakból álló bársonyos fekhely igazán hívogató, bár a huzat nem mindig cserélhető vagy könnyen tisztítható. A kötött puha textilbe sokszor beleragad a szőr, ezért olyan kutyáknak ajánlott, akik nem vedlenek.

Vannak már vastagabb anyaggal bevont, inkább vászon szövetű fánk típusú ágyak is, ezeket javasoljuk a vedlő szőrzettel rendelkező kutyáknak.

Legjellemzőbb töltőanyaga a puha szivacs, amellyel vigyázz, mert könnyen magába szív bármilyen folyadékot, viszont igen rövid idő alatt megszárad a nyári napsütésben. Maga az ágy általában – mérettől függően – mosógépben bátran tisztítható.

Kutyafekhely típusok – Fánk típusú kutyafekhelyek
Kép forrása: www.amazon.com

#4 Fészek típusú kutyafekhely

Ez a típusú kutyafekhely első ránézésre nagyon hasonlíthat a fánk típusúra, de a peremét tekintve nagyon is különbözik.
Minden esetben az oldalán „bejárattal” rendelkezik, azaz az egyik oldalán egy alacsonyabb kialakítású, íves perem figyelhető meg. Továbbá a peremre jellemző, hogy a fészek típusú kutyafekhelynek sokkal magasabb és „keményebb” anyagú az oldala, mint a fánk típusúnak. Az oldalfal általában valami merevebb tartású hab állagú anyagból van, ezáltal magas és ún. álló peremet képez a fekhely körül, amely a kutya köré omlik alvás közben.

A design és a kialakítás miatt maga az ágy nem mosható, így mindenképp olyat vásárolj, amelyiken a huzat cserélhető és nem szívja be a nedvességet. A fekhely alja, a fekvőfelület is többnyire keményebb, vastagabb matracból van, így jobb tartást biztosít a kutya testének.

Ezt a fajta kutyafekhelyet a kicsit szorongó, a sötétségtől félő kutyáknak ajánljuk, akik szeretnek elbújni és fedezéket keresni maguknak anélkül, hogy valami lenne a fejük felett. Tökéletes pihenőhely az összekucorodva, összegömbölyödve alvó ebeknek, akik szinte eltűnnek benne, mint egy biztonságot, melegséget nyújtó fészekben. Remek választás a hátradőlve alvó pózt előnyben részesítő kutyusoknak is 🙂

A fészek típusú kutyafekhely a drágább, ugyanakkor prémium kategóriát képviseli minden tekintetben.

Kutyafekhely típusok – Fészek típusú kutyafekhelyek
Kép forrása: www.amazon.com

#5 Alátámasztást nyújtó kutyafekhely

Ez a típusú kutyafekhely a fészek típusú és a fix alátámaszt biztosító kutyafekhely típusok között helyezkedik el.

Jellemzője, hogy olyan peremmel rendelkezik, amely nem olyan magas, mint a fészek típusúé, nem omlik, „dől” rá a kutyusra és nem is olyan puha anyaggal tömött.

Ez a kutyafekhely típus, ahogy a neve is utal rá, alátámasztást biztosít a kutyának. A fekvőfelület és az azt körbevevő henger vagy szögletes alakú perem habszivacsból készült és kiváló tartást nyújt. A kutyák ezen a peremen szokták fejüket pihentetni, illetve sokszor hátukat is ennek támasztják alvás közben.

Ez a fajta fekhely nagyobb helyet igényel, így ha ilyet szeretnél vásárolni Kedvencednek, mindenképp mérd meg otthon, hogy mekkora hely áll rendelkezésedre.

Kutyafekhely típusok – Alátámasztást nyújtó kutyafekhelyek
Kép forrása: www.amazon.com

#6 Fix támaszt biztosító, az ún. támlás kutyafekhely

Ezt a kutyafekhely típust a legkönnyebb felismerni. Fő jellemzője, hogy a fekvőfelületet magas fix, tartós, keményebb anyagból készült (fa, műanyag, vesszőfonat) perem, amelyen a kutya meg tudja támasztani a fejét, vagy könnyedén megbújhat mögötte.

Alakja igen változatos. Két jellemző kategóriája a kosár típusú kutyafekhely és a szófa típusú kutyafekhely.

Kosár típusú kutyafekhely – ún. kutyakosarak

Biztosan Te is láttál már kutyakosarat. Nagyon sokféle változatban találkozhatsz vele: van kerékpárra erősíthető szállító kosár és kutyafekhely „alapként” is rábukkanhatsz több helyen is. Az utóbbi mindig kutyapárnával bélelt és ideális esetben a klasszikus vessző fonatos kosarat jelenti, de egyre több a műanyagból készült fekhely is.

Általában ovális alakú és párnával bélelt, hogy a kutya számára kellően puha fekvőfelületet biztosítson. A hagyományos vesszőből font kézműves termék 100%-ban környezetbarát. Méreganyagoktól mentes, kezeletlen, így a kutya számára is 100%-ig biztonságos.

Olyan Kedvenceknek ajánlott, akik szeretnek összegömbölyödve aludni és túl vannak már a rágó korszakukon 🙂

Kutyafekhely típusok – Kosár típusú kutyafekhelyek rattanból
Kép forrása: www.amazon.com

Szófa típusú kutyafekhely – ún. kutyakanapé

Általában úgy néz ki, mint egy mini kanapé. Körben emelt, magasított peremmel rendelkezik, ami gyakran párnázott, kárpitozott.

Ezt a többnyire díványt formázó kutyafekhelyet igazán azok a kutyusok kedvelik, akik szívesen heverésznek nagy párnákon és hajlamosak megijedni, összerezzenni, ha valami történik a hátuk mögött. Éppen ezért a magasított támla mögött lehetőségük van megbújni és biztonságban ejtőzni.

Ez a kutyafekhely a legdrágább árszínvonalat képviseli. A design és a kivitelezés magáért beszél. Rendszerint tartós, luxust képviselő textilekből készül és inkább az egyedi tervezésű kutyabútor kategóriába tartozik. Mindegyik egyedi darab, amelyben a funkció és a formatervezés páratlan látványt nyújt. A lakás igazi díszeként épül be a többi berendezés közé.

Vannak lábon álló és láb nélküli verziók is. A lábon álló típusú szófa típusú kutyafekhelyek nem javasoltak ortopédiai problémával küzdő vagy gerinc- és hátproblémákra hajlamos kutyafajtáknak (pl. tacskó).

A kivitelezéséből adódóan ezek a kutyafekhelyek általában nem cserélhető huzattal rendelkeznek, így érdemes stílusban hozzá illő ágytakarót választanod a könnyebb tisztántartás végett.

Kutyafekhely típusok – Szófa típusú kutyafekhelyek
Kép forrása: www.amazon.com

#7 Kuckó típusú kutyafekhely – ún. kutyaodú vagy bújózsák

A kutyafekhelyek egyetlen olyan fajtája, amely fedelet biztosít az eb számára. A kuckó típusú alvóhelyek egyben búvóhelyek is, ahová a kutyák vissza tudnak vonulni és a biztonságot nyújtó fedezékből kukucskálva figyelhetik a világot.

Formatervezésük nagyon változatos képet mutat. A ház formájú éppúgy megtalálható, mint a papucshoz hasonlító (ún. bújózsák) vagy egy lehajtható vászontetejű alakzat, esetleg egy nagyobb méretű hálózsákra emlékeztető kialakítás.

Vannak plüss textilből vagy rendkívül puha anyagból (báránybőr) készült verziók és vannak olyanok is, amelyek egy hagyományos kutyaágyat vagy matracot rejtenek egy szövetből vagy vesszőfonatból készült odúban, házban.

Ez a típusú kuckó különleges módja annak, hogy a kutyának bárhol remek búvóhelyet teremts. Általában a kisebb termetű félénk kutyusoknak ideális.

Kutyafekhely típusok – Kuckó típusú kutyafekhelyek
Kép forrása: www.amazon.com

A nagyobb ebek számára, igazi túrakutyáknak ajánlott a kutyás túrákhoz egy speciális kivitelezésük is, az ún. kutyasátrak 🙂 .

Kutyafekhely típusok – Kutyasátrak túrázáshoz
Kép forrása: www.amazon.com

Az apróságoknak pedig már lehet kapni beltéri design indián sátrakat is 🙂

Kutyafekhely típusok – Kutyasátrak beltérre
Kép forrása: www.amazon.com

#8 Speciális kutyafekhelyek

Van néhány speciális célt szolgáló kutyafekhely, amelyeknek külön bejegyzést szenteltem.
A cikkben arról van szó, hogy mielőtt fekvő alkalmatosságot vásárolsz Kedvencednek, gondold végig: mi a célod.

 • Sokat utazol kocsival kutyáddal együtt?
 • Kifejezetten hosszú, tömött szőrű kutyatulajdonos vagy?
 • Kennelbe keresel puha fekhelyet?
 • Idős vagy beteg, ortopédiai problémákkal küzdő kutyádnak szeretnél ideális fekhelyet?

Jó, ha tudod, hogy ezek a speciális kutyafekhelyek mit tudnak, mit kínálnak Kedvencednek.

 • Függőágy
 • Lábon álló kutyafekhely, ún. kempingágy kutyáknak
 • Autóba való, utazáshoz használható kutyafekhely
 • Kennelbe való matrac
 • Hűtő vagy fűtő matracok
 • Ortopédiai kutyafekhelyek

Segítsünk együtt a Gazdiknak a választásban, hogy minél több kutyus a számára ideális kutyafekhelyen pihenhessen 🙂

Kérlek, küldd el ezt a cikket kutyás barátaidnak is

Köszönöm

szerző: Tóth-Korom Kinga
Forrás: TheSpruce és CanineJournal

Kattints ide és csatlakozz Te is a DOGBISTRO oldal kedvelőihez
Kattints ide és iratkozz fel a DOGBISTRO hírlevélre
Comments are closed.