Kutyák otthoni szőrápolásának titka

posted in: Dogbistro | 0

A DOGBISTRO szakértőjét, a szegedi KreaDog Kutyakozmetika tulajdonosát, Bartsch Évát kérdeztük a kutyák szőrzetének ápolásáról, az otthoni szőrápolás titkairól.

Miért fontos a kutyák szőrzetének rendszeres ápolása?

Ha az elhalt szálakat a szőrzetben hagyjuk, az akadályozza a hőszigetelő funkciót, valamint korpásodásra, fokozott szőrhullásra, csomósodásra, viszketésre, gyulladásra, adhat okot. Rendszeres fésüléssel elősegítjük a bőr természetes olajainak eloszlását a kutya testén, amelynek hiánya ugyanúgy száraz bőrhöz, irritációhoz, érzékenységhez vezethet, mint nálunk, embereknél.

A lakásban terjengő kutyaszagtól, és hömpölygő szőrcsomóktól is megszabadulhatunk, ha a fajtának megfelelően naponta/hetente fésüljük Kedvencünket.

Mint tapasztalt szakember, mit látsz, mennyire fordítanak kellő figyelmet a Gazdik az otthoni szőrápolásra?

otthoni-szorapolas-kollazsA Gazdikkal való beszélgetéseimből az derül ki, hogy ahány ház, annyi szokás. Van, aki a családi élet részeként kezeli a kutyát és a vele való törődést. Természetes számára, hogy a felelős Gazdi feladatai közé tartozik a kutya szőrzetének ápolása is. Ők teljes természetességgel építik be a napirendjükbe pl. az esti tv-nézés közbeni fésülést. Mások szívesebben bízzák a kozmetikusra a kutya szőrzetének ápolását.

A napokban, az üzletben munkát végző szerelő pedig csodálkozva kérdezte, hogy valóban van-e kereslet az általam végzett szolgáltatásra. Elmondta, hogy kutyatulajdonosként eddig nem jutott eszébe, hogy Kedvencének szüksége lehet szőrápolásra.

Mit gondolsz, mi ennek az oka?

Talán a rohanó életmód, és az információhiány. A legtöbb Gazdinak nagyon kevés ideje jut kétlábú családtagjaira is. A kutyával töltött szabad pillanatok leginkább az egészségügyi sétáról szólnak a hétköznapokon.

Már az elején, Kedvencünk fajtájának kiválasztásakor érdemes annak is utána olvasni, kérdezni, milyen szükségletei lesznek az adott egyednek a szőrzet ápolása terén. Általában azok a kölykök a legszemrevalóbbak, amelyeknek később nagy, tömött, vagy hosszú szőrük lesz. Valószínű viszont, hogy ők is igénylik majd a legtöbb ápolást. Azt javaslom, gondoljuk át alaposan, tudjuk-e vállalni az ezzel járó feladatokat!

Számtalan fésű, kefe található a piacon. Sokszor a Gazdik sem tudnak dönteni. Milyen tanácsokkal látnád el őket, hogy a megfelelő eszközt válasszák a szőrápoláshoz?

Mindenképp érdemes kutyánk tenyésztőjét, vagy kutyakozmetikust megkérdezni a témában. Ezzel elkerülhető, hogy feleslegesen költsünk olyan eszközre, amely nem alkalmas kutyánk szőrzetének ápolásához. Az sem mindegy, hogyan használjuk ezeket. A megfelelő technika elsajátításában is javaslom szakember tanácsát kérni. Így a legkisebb időráfordítással tud az otthoni szőrápolás a legeredményesebbé válni.

Bármilyen hihetetlen, a kutyakozmetikusok is örülnek annak, ha a kutyák szőrzete ápolt. Mert a kutyakozmetikus dolga is könnyebbe. Egyrészt öröm látni, hogy a Gazdik számára természetes a kutya szőrzetének ápolása, így biztosan nem csomós, gubancos bundával kell nekik sem megküzdeniük. Másrészt sokkal élvezetesebb egy olyan kutyával dolgozni, aki megszokta a rendszeres szőrápolást.

Milyen esetekben javaslod, hogy az otthoni szőrápolás helyett a Gazdi szakemberhez, kutyakozmetikushoz vigye Kedvencét?

A legszerencsésebb, ha az otthoni és a kutyakozmetikai ápolás kiegészítik egymást. A legtöbb kutyafajtának 4-6, de maximum 8 hetente javasolt egy fürdetéssel kiegészített, komplett kezelés. Egészségügyi okokból fontos ilyenkor a karomvágás, szem-, fültisztítás (az érintett fajtáknál a fülszőr eltávolítása), talppárnák közti szőr kivágása, valamint a has, és végbéltájék megtisztítása. Kutyánk kozmetikusa ezeket gyorsan, kedvencünk számára sérülés-, és fájdalommentesen végzi el.

A TITOK:

  • Rendszeresség, tudatosság
  • Szőrtípusnak megfelelő ideális eszköz
  • Élmény a kutyának, élmény a gazdának

 

interjút készítette: Tóth-Korom Kinga

Kattints ide és csatlakozz Te is a DOGBISTRO oldal kedvelőihez
Kattints ide és nézd meg az EquiGroomer kutyakefe használatáról a videókat
Lepd meg Te is Kedvencedet EquiGroomer szőrmesterrel, AutoDogMug kutyakulaccsal
Kattints ide és iratkozz fel a DOGBISTRO hírlevélre
Comments are closed.