Hogyan ünnepelhetsz Kedvenceddel a Nemzetközi Fürdés Világnapján?

posted in: Dogbistro | 0

dog-bath-t

7 hiba, amit a Gazdik elkövetnek Kedvencük fürdetésekor

Olvasd el hasznos tanácsainkat arról, hogy ebben a nagy melegben Kedvenced számára is öröm legyen a fürdés.

Miért pont ma van a Nemzetközi Fürdés Világnapja?

Mert a nyár kezdete (június 21.) előtt pontosan egy héttel, azaz június 14-én kiáltott fel Arkhimédész: „HEURÉKA!”

Mit is jelentett ez?

A legenda szerint az ókori görög matematikus-fizikus Arkhimédész fürdés közben fedezte fel a felhajtóerőt, ez lett Arkhimédész törvénye. Ezt a fizika törvényt a mai napig tudom 🙂 , hiszen gyerekkoromban egy népi mondókával jegyeztem meg, amelyet édesapámtól tanultam:

Minden vízbe mártott test – Kis-angyalom 🙂

A súlyából annyit veszt – Kis-angyalom 🙂

Amennyi az általa kiszorított víz súlya – Kis-angyalom 🙂

Arról, hogy valójában hogyan is történt ez a felfedezés és mi az igazi sztori, többféle verzió is létezik. Egy biztos, a fürdés fantasztikus élmény az emberek számára, hiszen akár önfeledt gyermeki vidámságot varázsol, akár felfrissít vagy „csak” megnyugtat, mindenképp egy remek kikapcsolódás.

Mi a helyzet Kedvencünkkel?

Háziállataink számára a fürdés nem olyan élvezetes, mint ahogy mi gondoljuk. A víz, a szokatlan hangok, a kád csúszós fogsága a talpuk alatt, a bundájuk dörzsölése és a szappanhab mind olyan tényező, amely arra készteti kutyánkat vagy cicánkat, hogy mielőbb a fürdőszoba kádtól legtávolabb lévő sarkába sprinteljen.

A legtöbb Gazdi számára a kutyája/cicája szőrzetének ápolása sajnos még mindig valami szükséges rossz. Pedig a rendszeres kozmetikai kezelések minimálisra csökkentik a szőrhullást, egészségesen tartják a kisállatok bundáját, enyhítik az allergiát, csökkentik a paraziták által okozott fertőzések veszélyét amellett, hogy tisztává, puhává és fényessé varázsolják Kedvencük szőrzetét.

Ha a Te kutyád vagy cicát sem önként ugrik a kádba, tedd könnyen és gyorsan pozitív élménnyé számára a fürdést. Kerüld el a leggyakoribb hibákat, amelyeket a Gazdik általában elkövetnek:

1. Nem megfelelő vízhőmérséklet

A túl meleg vagy túl hideg víz negatív ingert vált ki az állatból, így Kedvencünk hosszú időre elzárkózik majd a fürdetés elől.

Honnan tudod, hogy mi a megfelelő hőfok?

A módszer nagyon egyszerű, ugyanaz, mint amikor egy babát fürdetünk. Fogd meg a zuhanyfejet és engedd az alkarod belső érzékeny bőrére a vizet. Így könnyen megállapíthatod a helyes vízhőmérsékletet, mert testednek ez a része sokkal érzékenyebb, mint a kézfej. Ami számodra kellemes érzés, az Kedvencednek is az lesz.

2. Erős vízsugár

A kutyákat és cicákat kádban vagy a mosdókagylóban a legegyszerűbb fürdetni. Ilyenkor mindenképpen használj csúszásgátló betétet, és ügyelj arra is, hogy ne engedd tele vízzel a kádat, mert a sok víz és a hangos folyóvíz megrémítheti és nyugtalaníthatja Kedvencedet.

Ahelyett, hogy a vízsugarat egyenesen a kutya/cica szőrébe irányítanád, tartsd Kedvencedet nyugodtan, fektesd a kezed testére és irányítsd a vizet először a kezedre, majd szépen fokozatosan térj át kisállatod testére. Kutyád vagy cicád érezni fogja kezed nyugtató, kényelmes érintését a lüktető vízsugárral szemben. Ha érzed, hogy az állat nyugodt marad, Te is továbbhaladhatsz a testén, így fokozatosan benedvesítheted bundáját.

3. Hibás samponválasztás

Sok Gazdi úgy gondolja, hogy a babasampon is megfelelő ahhoz, hogy évente egyszer vagy kétszer megfürdesse kutyáját, cicáját, így nem vásárolnak az állatok számára kifejlesztett speciális sampont. Ez nagy hiba, hiszen Kedvencük bőrének más pH-értéke van, mint az embernek. A legtöbb esetben az állat bőrszárazságának oka erre vezethető vissza.

Fordulj szakemberhez, állatorvoshoz vagy kisállat-kozmetikushoz, aki segít kiválasztani a megfelelő terméket.

Ha új sampont szeretnél használni, először próbáld ki kutyád/cicád lábán. Amennyiben pár nap elteltével sem tapasztalsz irritációt, akkor nyugodtan használhatod.

4. Helytelen samponozás és öblítés

Ha samponos vízben „áztatjuk” Kedvencünket, nem lesz tisztább. A megfelelő tisztaság elérése érdekében kb. 2-4 percig masszírozd be a sampont a szőrzetbe újaiddal, kezd a lábaknál és haladj a legérzékenyebb terület, a fej felé. Mindenképp ügyelj arra, hogy az állat szemébe és fülébe ne kerüljön sampon, ezért használj a tisztításhoz mosdókendőt vagy pamutkorongokat.

Amikor már mindenhol végeztél a samponozással, öblítsd le Kedvencedet. Ebben az esetben ellentétes irányban haladj, mint samponozáskor. Kezd a fejnél és haladj lefele a lábak felé. Addig folytasd az öblítést, amíg tiszta víz nem folyik ki az állat szőrzetéből.

5. Rossz fésülési technika

A fürdetés előtt és után mindenképp fésüld ki Kedvenced szőrzetét, de csak akkor, ha egyébként is rendszeresen (heti 1-2 alkalommal) szoktad. Amennyiben nem a szőrtípusnak megfelelő gyakorisággal ápolod kutyád/cicád bundáját, úgy a szőrkefélés fájdalmas és kellemetlen is lehet kisállatod számára. Mert ilyenkor előfordulhat, hogy bundája nagyon koszos, összegubancolódott, olykor csomókkal teli. Ebben az esetben először keress fel egy profi kisállat-kozmetikust, aki megmutatja a kutyád/cicád számára ideális szőrkefélési folyamatot és bevezet a hétköznapi szőrápolás világába. Ne feledd, Kedvenced egészsége rajtad áll és a gondoskodásba a rendszeres ápolás is beletartozik.

Az otthoni szőrkefélést száraz bundán végezd, de mielőtt elkezded, alaposan tapogasd végig Kedvencedet, győződj meg róla, hogy bőre ép, sérülésmentes. Ilyenkor az esetleges élősködőket is felderítheted, vagy rábukkanhatsz a most oly gyakran előforduló toklászra is.

Az ún. slicker (tüskés) kefék és a nagy fogazattal rendelkező szőrápoló eszközök gyakran a túl erős nyomás hatására felsérthetik Kedvenced bőrét. Válassz olyan eszközt, amely használata biztonságos kutyád/cicád számára is. Fontos szempont a kialakítás mellett az is, hogy az állat legalább annyira élvezze a szőrápolást, mint ha EquiGroomer szőrmesterrel fésülnéd 🙂

6. Nem megfelelő szárítás

Fürdetés előtt készíts elő megfelelő számú és méretű törölközőket Kedvenced megszárításához, mert ugye Neked sem hiányzik egy csuromvizes kisállat, amint keresztül rohan a lakáson 🙂 Teríts a padlóra egy-két darabot, és a kezed ügyében is legyen legalább egy plusz, hogy bármikor ráteríthesd, ha a helyzet megkívánja. A legtöbb gazdi igyekszik gyorsan túlesni a szárításon, de valójában szükséges alaposan megszárítani Kedvencedet. A törölközőkkel itass fel annyi vizet a bundájából, amennyit csak tudsz, semmi esetre sem maradjon csuromvizes. Ne használj hajszárítót, mert nem lehet szabályozni a légfúvás hőmérsékletét, így a szárítás közben előfordulhat égési sérülés is. Nem beszélve arról, hogy a kisállatok megijedhetnek az erős hanghatásoktól, elrontva így a fürdés pozitív élményét.

7. Túl gyakori fürdetés

A kutyák és a macskák természetükből fakadóan takarítják saját szőrzetüket. Emiatt általában nem szükséges havi egy alkalomnál többször fürdetned őket.

A gyakori fürdetés eltávolíthatja a természetes olajokat kedvenced bundájából, ami bőrirritációhoz vezethet.

A felsorolt jellemző hibák elkerülése hozzájárul ahhoz, hogy a fürdetés Kedvenced számára pozitív élmény legyen, emellett javasoljuk, hogy mindenképp érdeklődj állatorvosodnál, kisállat-kozmetikusodnál a kutya fajtájának és aktivitási szintjének megfelelő ideális szőrápolás érdekében.

szerkesztő: Tóth-Korom Kinga

forrás: PETMD – szerző: Jill Fanslau

Kattints ide és nézd meg a helyes fésülési technikát az EquiGroomer kutyakefével, cicafésűvel
Kattints ide és válaszd ki Kedvenced kedvenc kutyakeféjét, cicafésűjét
Kattints ide és iratkozz fel a DOGBISTRO hírlevélre
Comments are closed.